Infolinia +48 32 628 99 99

Jakie alkohole serwować do posiłku?

Pyszne jedzenie i odpowiedni trunek to kompozycja doskonała. Smaki, które wspaniale się uzupełniają, to na przykład owoce morza i wino białe wytrawne lub półwytrawne. Spraw pełną przyjemność swoim gościom oraz klientom i doradzaj im wyłącznie idealnie skomponowane zestawy. Poniżej znajdziesz podstawowe zasady serwowania alkoholi do posiłku, które warto wykorzystać w swojej restauracji czy hotelu.

Aperitif – przed posiłkiem

Karta aperitifów, czyli alkoholi podawanych przed jedzeniem dla rozluźnienia atmosfery i pobudzenia kubków smakowych, powinna być rozbudowana. Niezależnie, co gość restauracji, baru czy hotelu zamówił na danie główne, możesz polecać wino musujące lub szampan, campari z sokiem pomarańczowym, gin z tonikiem, wermut lub sherry. 

Alkohol do posiłku

Słodkie alkohole podajemy do potraw słodkich, wytrawne do wytrawnych – to prosta zasada serwowania alkoholu do dań. Do przekąsek ciepłych pasuje whisky lub wódka, do zup z kolei w ogóle nie podaje się alkoholu. Najbardziej zróżnicowana powinna być karta alkoholi do dań głównych, bowiem zależy od zamawianej potrawy. Mięsa takie jak wołowina, wieprzowina, dziczyzna oraz wytrawne sery smakują najlepiej z winem czerwonym wytrawnym. Natomiast drób, cielęcina, ryby, owoce morza oraz dania z warzyw lubią towarzystwo win białych, także wytrawnych. 

Oczywiście, jeśli serwujemy dania konkretnych kuchni świata, to w dobrym tonie jest proponować alkohol pochodzący z danego regionu geograficznego. Tak więc do sushi podajemy japońskie sake, do  knedlików czeskie piwo, a do makaronu włoskie wino. Przydatna wskazówka: jeśli nie mamy pewności, jakie wino zaproponować, wystarczy przyjrzeć się etykiecie konkretnego trunku, często znajduje się na niej propozycja podania. 

Digestif – po posiłku 

Jeśli zamawiany jest również deser, możemy wybierać z szerokiej oferty słodkich win i likierów. Do kawy i ciasta pasować będzie równie wyśmienicie nalewka lub słodka wódka smakowa. 

Po posiłku sprawdzą się wszystkie alkohole ułatwiające trawienie, będą to więc nalewki, likiery i wódki ziołowe. Można jednak śmiało zaproponować także whisky, brandy, gin czy koniak. Ten ostatni podany w tulipanowym kieliszku jest na tyle szlachetny, że będzie miłym zwieńczeniem każdego posiłku. Niektórzy znawcy polecają smakowanie koniaku także przy deserach, zwłaszcza tych gruszkowych i waniliowych.

Wróć do strony głównej

Zobacz również

Zacznijmy współpracę

48 godzin

Tylko tyle czasu potrzeba, żeby od zainteresowania naszą ofertą stać się pełnoprawnym Klientem i kupować bez ograniczeń!

Nie zwlekaj!

t: +48 32 628 99 99
e: info.distribev@distribev.pl
Szybka
dostawa
Szeroki
asortyment
Gwarancja
najwyższej jakości

    Informacja o przetwarzaniu danych osobowych Zobacz więcej +
    Twoje dane osobowe, zawarte w formularzu kontaktowym, będą przetwarzane przez administratora danych w celu udzielanie odpowiedzi na zgłoszenie lub zapytanie za pośrednictwem poczty elektronicznej lub telefonicznie - co wynika z uzasadnionych interesów administratora. Administratorem danych jest Distribev sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych można znaleźć w Polityce prywatności.
    Czy urodziłeś się przed
    29 / 11 / 2006

    Strona internetowa, z której korzystasz używa plików cookies, za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz w celu zarządzania stroną i poprawy jakości usług, w tym dostosowania treści do preferencji i zainteresowań użytkownika. Korzystając ze strony, zgadzasz się na używanie plików cookies.

    Informacja o stosowaniu cookies wyjaśnia czym są pliki cookies, jak przetwarzamy zbierane przy ich pomocy dane, w jaki sposób nasi partnerzy mogą używać cookies, jak możesz zmienić ustawienia oraz zawiera inne szczegółowe informacje na temat plików cookies.