Czy warto wprowadzić do karty wino bezalkoholowe?
Czasy, gdy napoje bez zawartości alkoholu były zamawiane wyłącznie z konieczności, odeszły do przeszłości. Alkohol bez alkoholu – to zdecydowanie mocny trend na rynku. Teraz coraz więcej Polaków chce się cieszyć smakiem alkoholu, ale często prowadzi zdrowy i/lub sportowy tryb życia czy ma konkretną dietę. Propozycja bezalkoholowa jest więc dla nich idealna – dzięki niej nie tylko nie rezygnują z ulubionego smaku wina, ale mogą w pełni uczestniczyć w życiu towarzyskim. I jak piwa bezalkoholowe zostały już dobrze oswojone, tak wino bez alkoholu jest bez wątpienia przyszłością. Dowiedz się, jak produkowane jest wino bezalkoholowe i jak wybrać najlepsze.
Czym jest wino bezalkoholowe?
To nadal wino, ale wytrącono z niego alkohol za pomocą destylacji próżniowej lub metody wirujących stożków. Dzięki zaawansowanej technologii takie wino nie traci swoich walorów smakowych. To nie oznacza, że jest identyczne w smaku z winem alkoholowym. Wino pozbawione alkoholu jest nieco mniej wyraziste i bogate w smaku niż odpowiadające mu odmiany wina klasycznego. Mimo tego wino bezalkoholowe słodkie ma w sobie słodycz, a wytrawne – przyjemną goryczkę.
Wino bezalkoholowe do obiadu
Wino bezalkoholowe stanowi dobre uzupełnienie karty win oraz menu lunchowego, ponieważ trunek ten najczęściej jest zamawiany do obiadu lub kolacji. Warto więc zadbać o różnorodną ofertę win bezalkoholowych komponujących się z różnymi daniami, zwłaszcza tymi w wersji fit czy wege.
Pamiętajmy, że taki trunek będzie idealną alternatywą dla osób, które nie tylko nie mogą, ale też nie chcą spożywać alkoholu. Wino bezalkoholowe spodoba się więc m.in. sportowcom, kobietom w ciąży i karmiącym, kierowcom, osobom na diecie redukcyjnej i diabetykom. To spora grupa konsumencka.
Jakie wino bezalkoholowe wybrać?
Najlepiej postawić na sprawdzone marki. Mocno rozbudowane portfolio win bezalkoholowych mają Francuzi. Dobrze sprawdzi się białe chardonnay czy czerwone cabernet sauvignon. Bardzo dobry w smaku jest też niemiecki riesling, nadreński shiraz czy hiszpański syrah. Wszystkie wina mają bogate bukiety aromatyczno-smakowe i doskonale nadają się do serwowania do lekkich potraw, grillowanych mięs, ryb, owoców morza i dań z warzywami.